Σελίδες

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Φτιαξτε απορρυπαντικο πλυντηριου μεσα σε λιγα λεπτα
Μπορεί τα περισσότερα  σημερινά απορρυπαντικά πλυντηρίου να καθαρίζουν τέλεια όπως λένε, δεν έχουμε λόγο να τους αμφισβητήσουμε, αλλά ένα είναι σίγουρο ότι δεν είναι και ότι καλύτερο για εμάς αλλά και για το περιβάλλον.
Όσο καλά και να ξεπλύνουμε τα ρούχα μένουν πάνω χημικές ουσίες που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό μας μακροπρόθεσμα.
Έξαλλου τα απορρυπαντικά αυτά φτιάχνονται με παράγωγα του πετρελαίου και αλλά χημικά και όχι με φυσικά υλικά. Ψάξτε στο ιντερνέτ  για το τι περιέχουν τα απορρυπαντικά αυτά και θα πάθετε πλάκα.

Εμείς εδώ θα σας δείξουμε πώς να φτιάχνετε σπιτικό απορρυπαντικό που και πολύ οικονομικό είναι αλλά και με φυσικά υλικά.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε 5 λίτρα απορρυπαντικού μορφής ζελέ είναι
1 πλάκα άσπρου σαπουνιού
1 κούπα του τσαγιού σόδα πλυστική
1 κούπα του τσαγιού βορακα.
5 λίτρα νερό
Αν το νερό μας έχει πολλά άλατα θα βάλουμε νερό απιονισμενο.

ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Εμείς απλά να προσθέσουμε κάποια περισσότερα στοιχεία εδώ.
Καταρχήν να σας πούμε για το βόρακα επειδή ρωτούν πολλοί. Ο βόρακας είναι ορυκτό, και προσοχή εδώ παίρνουμε βόρακα και ΟΧΙ βορικό οξύ. Είναι φυσικό υλικό (υπάρχουν αναφορές για σπάνιες αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις αλλά σε συμπυκνωμένο μείγμα και σε πολύ ευαίσθητα δέρματα, αλλά είναι πολύ σπάνιο.)
Η πλυστική σόδα τώρα, δεν είναι τίποτα άλλο από μαγειρική σόδα αφού πρώτα της έχουν αφαιρέσει το διοξείδιο του άνθρακα και την υγρασία και είναι πιο ισχυρή από την μαγειρική για τη δουλεία που την θέλουμε. Αν δεν βρίσκουμε πλυστική μπορούμε να βάλουμε διπλάσια ποσότητα μαγειρικής αφού με κάποιο τρόπο αφαιρέσουμε την υγρασία της, όπως να την βάλουμε στον φούρνο στους 120 βαθμούς για μισή ώρα από την στιγμή που θα πιάσει την θερμοκρασία. Αλλά και πάλι δεν θα μας δώσει το ίδιο αποτέλεσμα.
Σημαντικό είναι επίσης το απορρυπαντικό μας να το βάζουμε σε δοχείο που κλείνει ώστε να μην εξατμίζετε εύκολα το νερο και μας πήζει. Αν παρόλα αυτά πήξει πολύ, βάζουμε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε.

Το απορρυπαντικό αυτό καλό κάνει στο πλυντήριο, γιατί τόσο ο βόρακας όσο και η σόδα αλλά και το μαλακτικό από ξύδι που χρησιμοποιούμε καθαρίζουν το πλυντήριο από τα άλατα και τις άλλες βρωμιές. Καλό βεβαία είναι το ξύδι να έχει χαμηλή οξύτητα γύρω στο 6% όπως είναι λευκό ξύδι ή το μηλοξυδο του εμπορίου.

Να πούμε επίσης ότι σε κάποιους δεν πετυχαινει και φαίνετε σαν να κόβει το υγρό, αυτό μπορεί να οφείλετε σε πολλούς λόγους, ένας από αυτούς είναι  το σαπούνι. Δεν έχουν όλα τα σαπούνια  το ίδιο ποσοστό σαπωνοποιούμενων ελαίων. Εμείς χρησιμοποιήσαμε σαπούνι Αρκάδι, αλλά και σαπούνια από τοπικά σαπουνοπεια τις περισσότερες φορές είχαν πολύ καλά αποτελέσματα. Μπορούμε βεβαία να χρησιμοποιήσουμε σαπούνι δικής μας κατασκευής αλλά πρέπει να αλλάξουμε κάπως τις αναλογίες για να το προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Επίσης πούμε ότι το σαπούνι το σπιτικό έχει γλυκερίνη μέσα και αν φτιάξουμε με αυτό απορρυπαντικό, το απορρυπαντικό μας θα έχει την τάση να πήζει. Επίσης μπορεί να μην είναι καλής ποιότητας ο βόρακας. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι το νερό που έχει άλατα, γιαυτο καλό είναι να χρησιμοποιούμε απιονισμενο.

Θα μας ρωτήσει κάποιος καλά όλα αυτά, αλλά πλένει όπως του εμπορίου?
Θα πω ναι , σε όλες τις θερμοκρασίες, στα χρωματιστά είναι σουπερ στα λευκά απλά καλό. Αλλά όπως είπαμε και ποιο πάνω με την υγεία μας δεν παίζουμε οπότε αν μπουν όλα τα δεδομένα στην ζυγαριά το απορρυπαντικό αυτό είναι μίλια μπροστά από του εμπορίου.
Στην δίκια μας συνταγή σε σχέση με κάποιες άλλες που κυκλοφορούν το έχουμε ενισχύσει να είναι καλό και στα λευκά αλλά παρόλα αυτά σε δύσκολους λεκέδες μπορούμε να τους τρίψουμε με το απορρυπαντικό μας τοπικά πριν βάλουμε το ρούχο στο πλυντήριο.
Επίσης να πούμε ότι το απορρυπαντικό μας διατηρείτε πολύ καιρό σε θερμοκρασία δωματίου. Εμείς είχαμε απορρυπαντικό και 1,5 χρόνο χωρίς να έχει πάθει κάτι.