Σελίδες

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Φτιαξτε μονοι σας ΤΖΙΤΖΙΜΠΙΡΑ!!!!

 
Η τσιτσιμπύρα είναι ένα παραδοσιακό, δροσιστικό, εύγευστο και τονωτικό αναψυκτικό περιέχοντας νερό, ζάχαρη, λεμόνι, φρέσκο τζίντζερ.
Το μόνο μέρος που φτιάχνεται η τζιτζιμπίρα στη χώρα μας είναι η Κέρκυρα, κατάλοιπο της αγγλικής κυριαρχίας στο νησί. Είναι εκρηκτικό μείγμα, γι' αυτό και δε μεταφέρεται εύκολα.Καταναλώνεται κυρίως την περίοδο από το Πάσχα έως το φθινόπωρο. Συντηρείται στο ψυγείο τουλαχιστον για 3 μήνες η και περισσοτερο.
Το βασικο συστατικο της τζιτζιμπιρας είναι το τζιντζερ.
Tο τζίντζερ προέρχεται από την Aνατολή. Tο ενεργό συστατικό είναι η τζιντζερόλη, ένα συστατικό που όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση.  Το τζιτζερ έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές αντιπυρετικές και αντιμικροβιακες ιδιότητες.  Το χρησιμοποιούμε για την καλή χονεψη, για το κρυολόγημα, το στομαχόπονο, τον πονοκέφαλο. Μειώνει την χοληστερίνη και το σάκχαρο στο αίμα. Κ.τ.λ.
Είναι γενικα πολύ καλο για την υγεια μας και ο καλυτερος τροπος να το καταναλωνουμε καθημερινα είναι με την μορφη μιας δροστιστικης και γευστικης  τζιτζιμπιρας.
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ
Χυμό από ένα λεμόνι
1,5 κουταλιά της σούπας τζιτζερ τριμμένο
150 γραμμάρια ζάχαρη
Ελάχιστη μαγιά για ψωμί
Χλιαρό νερό

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΚΑΘΕΤΗ ΕΝΥΔΡΕΙΟΠΟΝΙΑ (παρουσιαζουμε ενα ελληνικο πειραματικο συστημα)



Τι είναι η ενυδρειοπονια. Η ενυδρειοπονια είναι μια συμβιωτική άλλα και βιώσιμη μέθοδος ψαριών και λαχανικών.  Η ενυδρειοπονια συνδυάζει τη ιχθυοκαλλιέργεια με την υδροπονία.  Μπορούμε να παράγουμε δηλαδή σε δεξαμενές ψάρια γαρίδες χέλια κτλ. ενώ με την υδροπονία λαχανικά τα οποία δεν θα στηρίζονται σε χώμα άλλα η κατευθείαν σε νερό ή σε κάποιο υπόστρωμα όπως η ελαφρόπετρα.
Όπως λέμε και στο βίντεο τα ψάρια εκκρίνουν απόβλητα και εκπνέουν αμμωνία στις δεξαμενές συσσωρεύονται και γίνονται τοξικά για τα ψάρια. Με την κυκλοφορία όμως του νερού και με την βοήθεια των νιτροτροποποιητικά βακτηρίων που αναπτύσσονται στο υπόστρωμα και στις ρίζες των φυτών μετατρέπονται από τοξικά σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά ενώ και το νερό της δεξαμενής γίνεται βιώσιμο για τα ψάρια.
Τα  βακτήρια που αναπτύσσονται είναι Nitrosomonas και Nitrobacter.
Τα Nitrosomonas μετατρέπουν την αμμωνία σε νιτρώδη, ενώ τα Νitrobacter μετατρέπουν τα νιτρώδη σε νιτρικά άλατα. Τα τρόφιμα που παράγονται θεωρούνται βιολογικά γιατί δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα κ.τ.λ.
Κάποια από τα πλεονεκτήματα της ενυδρειοπονιας είναι.
  1. ότι μπορούμε να παράγουμε λαχανικά και ψάρια μέσα στην πόλη σε κάποιες ταράτσες για παράδειγμα.
  2. Ότι κάνουμε μεγάλη οικονομία νερού
  3. Έχει μικρή κατανάλωση ενέργειας αφού για την ενέργεια των αντλιών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά φωτοβολταικα
  4. Μπορούμε επίσης τα φυτά να τα βάζουμε πολύ κοντά το ένα με το άλλο σε σχέση με την κλασική γεωργία.
  5. Έχουμε λιγότερες ασθένειες στα φυτά
  6. δεν ραντίζουμε με χημικά
  7. δεν χαρίζετε ξεβοτάνισμα ούτε όργωμα
  8. δεν χρειάζεται πότισμα

Το μόνο μειονέκτημα που μπορεί να υπάρχει είναι μια αρχική επένδυση και ακόμα ότι το πρώτο καιρό πρέπει να ελέγχουμε τακτικά το νερό  και να μετράμε το Ph τα νιτρώδη και νιτρικά , αμμωνία κ.τ.λ. οι οποίες μετρήσεις γίνονται με τα κοινά τεστ που χρησιμοποιούν όσοι έχουν ενυδρεία.  Από κάποια στιγμή και μετά όταν στρώση το σύστημα μας δεν θα χρειάζονται οι μετρήσεις αυτές σχεδόν καθόλου.
Υπάρχουν πολλά συστήματα ενυδρειοπονιας
Στο βίντεο σας παρουσιάζω ένα λιγότερο γνωστό που φτιάχτηκε για πειραματισμούς, αυτό της κάθετης ενυδρειπονιας.
Για μένα έχει μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα συστήματα στο ότι μπορούν να καλλιεργηθούν πολλά φυτά σε πολύ μικρό χώρο.
Υπάρχει μια μικρή δεξαμενή όπου μέσα υπάρχουν ψάρια, (για παραγωγή ψαριών θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγάλη δεξαμενή και φαγώσιμα ψάρια) Μέσα στην δεξαμενή χρησιμοποιούμε αεραντλία για να παίρνουν οξυγόνο τα ψάρια και μια αντλία νερού για να ανεβάζει ψηλά το νερό το οποίο στην συνέχεια πέφτει πάλι μέσα στην δεξαμενή περνώντας πρώτα από το υπόστρωμα ελαφρόπετρας τν φυτών. Εκεί έχουν αναπτυχτεί βακτήρια και μετατρεπουν την αμμωνια σε νιτρικα. Καθαριζουν ετσι την δεξαμενή από την τοξικη αμμωνια για τα ψάρια και την μετατρεπουν σε θρεπτικά συστατικά για τα φυτά. Τοσο απλα .
ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΦΤΙΑΞΤΕ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ